Dny geografie 2020

Dny geografie je popularizačně vzdělávací akce, která se koná napříč celým Českem. Na katedře geografie UJEP mají Dny geografie (dříve Týden geografie) již dlouho tradici a byli jsme dokonce prvním akademickým pracovištěm, které se rozhodlo tuto událost organizovat. Rok 2020 však organizování podobných akcí zrovna dvakrát nepřeje. I přesto jsme se však rozhodli tuto tradici neporušit a zprostředkovat Vám ji , jak nejlépe v tuto náročnou dobu zvládneme. Vlivem vládních nařízení jsme nuceni celý program přesunout do distanční formy. Některé části programu tak budou probíhat v prostředí Big Blue Button, Google Meet či pouštěny ze záznamu na Youtube. Bohužel, tradiční akci GIS Day jsme pro letošní rok nuceni kompletně zrušit.

Akce se koná pod záštitou rektora UJEP doc. RNDr. Martina Baleje, Ph.D., děkana PřF UJEP doc. RNDr, Michala Varadyho, Ph.D. a předsedy Severočeské pobočky ČGS doc. PhDr. RNDr, Jana D. Bláhy, Ph.D.

Na co se však v rámci Dnů geografie na UJEP můžete těšit?

ÚTERÝ – 24. 11. 2020

9:00–10:00

HYDEPARK S VEDOUCÍM KATEDRY

Debata s docentem Pavlem Raškou o novinkách na katedře, plánech, studiu, ale především prostor pro vás zeptat se na cokoliv, co vás zajímá.
Debata bude probíhat v prostředí virtuální místnosti Big Blue Button – https://1url.cz/RzgVA.

10:00–12:00






ODBORNÉ PŘEDNÁŠKY POSTGRADUÁLNÍCH STUDENTŮ

Představení vědecko-výzkumných aktivit našich výzkumníků, kteří studují postgraduální studium na naší univerzitě.
Přednášet budou Mgr. Zdeňka Smutná, Mgr. Jan Píša, Mgr. Eva Nedorostová a Mgr. Michaela Štěbetáková.
Prezentace budou probíhat v prostředí virtuální místnosti Big Blue Button – https://1url.cz/nzgsz.

18:00–20:00

MAPATHON

Projekt Missing maps ve spolupráci s Lékaři bez hranic organizují pravidelné mapovací setkání, kde nad satelitními snímky účastníci pomáhají vytvářet mapy ohrožených oblastí. Tyto mapy pak pomáhají humanitárním organizacím při plánování řešení v krizových situacích jako jsou např. přírodní katastrofy, plánování zdravotnických aktivit či k prosté koordinaci týmů v terénu.
Účastnit se může kdokoliv, kdo by rád přidal ruku k dílů. Zkušení lektoři Vás zaškolí do základů mapování, takže se nemusíte bát, že byste mapování nezvládli. Potřebujete pouze notebook/PC, myš a případně webkameru či alespoň mikrofón. Kapacita setkání je omezena na 20 osob, takže případní zájemci nechť se ozvou na email – petr.meyer@ujep.cz.
Setkání bude probíhat v prostředí Google Meet, kde bude vše podstatné vysvětleno.
Pojďte s námi pomoci dobré věci!

STŘEDA – 25. 11. 2020

18:00–20:00

GEOKVÍZ NA UJEP

Nultý ročník zábavného online kvízu s geografickou tematikou. Pojďte si zasoutěžit o krále kvízu a porovnat své síly s ostatními studenty, absolventy i zaměstnanci katedry. Charakter a záludnost otázek dává všem účastníkům rovné šance na vítezství.
Registrace na Geokvíz – bude doplněno.
Geokvíz bude probíhat prostřednictvím virtuální místnosti Big Blue Button a Quizizz – bude doplněno.

ČVRTEK – 26. 11. 2020

9:00–12:00

DEN UČITELŮ

Přednášky k výuce zeměpisu pro učitele na základních a středních školách.
Přednášk budou zprostředkovány na Youtube – bude doplněno.

  • nové perspektivy ekonomické geografie Česka – Mgr. Jan Píša (PřF, UJEP)
  • workshop týkající se problematiky výuky místního regionu v hodinách geografie – Mgr. Jan Musil
  • ukázky využití online kartografických nástrojů v (distanční) výuce kartografie – Mgr. Petr Trahorsch, Ph.D., Mgr. Petr Meyer