Fakulta ocenila své absolventy. Mezi nimi i dva geografy

Celkem pět vyznamenání předal doc. RNDr. Michal Varady, Ph.D., při historicky prvním slavnostním udělení Ceny děkana Přírodovědecké fakulty UJEP. Ocenil mimořádné výsledky v oblasti biologie a nanotechnologie, geografie, fyziky a chemie i matematiky a informatiky.

Cena děkana Přírodovědecké fakulty UJEP udílená v několika oborových skupinách pokrývajících široké odborné portfolio fakulty vyzdvihuje nejzajímavější kvalifikační práce obhájené v daném roce, a to nejen proto, abychom zviditelnili práce samotné a jejich autory, ale také motivovali nové studenty ke kvalitní vědecké práci,“ vysvětluje děkan přírodovědecké fakulty Michal Varady.

V letošním roce děkan ocenil tyto studenty:

Mgr. Annu Paříkovou za vynikající výsledky v oblasti biologie a nanotechnologie získané v rámci řešení diplomové práce na téma Transport částic v mikrofluidních zařízeních: víceškálový přístup modelování

Ing. Viktora Greguše za vynikající výsledky v oblasti fyziky a chemie získané v rámci řešení diplomové práce na téma Validace HPLC metody pro stanovení biogenních aminů po jejich derivatizaci heteroboranem

Bc. Antonín Čaniga

Bc. Antonína Čanigu za vynikající výsledky v oblasti geografie získané v rámci řešení bakalářské práce na téma Geografie herního průmyslu Česka.

Z návrhu na ocenění: Práce kvalitně analyzuje rozložení firem produkujících videohry, jejichž přínos a význam pro hrubý domácí produkt Česka neustále roste. Autor také analyzoval, jakým způsobem je toto odvětví podporováno veřejným sektorem včetně výukou relevantních oborů na vysokých školách.

Mgr. Pavla Mlýnka za vynikající výsledky v oblasti geografie získané v rámci řešení diplomové práce na téma Prostorová difúze rodinných příslušníků v odlišných kulturách.

Z návrhu na ocenění: Práce se zabývá propojením geografických a genealogických dat a návrhem nástrojového řešení pro GIS (geografické informační systémy), které umožňuje na základě klasifikace příbuzenských vazeb a generací vyhodnocení vývoje prostorového rozmístění rodinných příslušníků.

Mgr. Pavel Mlýnek

Bc. Davida Holého za vynikající výsledky v oblasti matematiky a informatiky získané v rámci řešení bakalářské práce na téma Predikce vzniku stabilní a metastabilní semiflexibilní diblokové polymerní nanostruktury

„Přírodovědecká fakulta je almou mater mnoha skvělých studentů. Řada z nich se už během svého studia aktivně podílí na řešení vědeckých projektů, někteří dokonce realizují svůj vlastní výzkum. Výsledky této práce jsou pak často prezentovány nejen jako příspěvky k vědeckým publikacím fakulty se spoluautorstvím studentů, ale také ve formě bakalářských a diplomových prací,“ přibližuje děkan Michal Varady.

Cenu děkana Přírodovědecké fakulty UJEP uděluje děkan fakulty od roku 2022 studentům nebo čerstvým absolventům fakulty jako prémiové stipendium za vynikající výsledky získané v rámci řešení bakalářské nebo diplomové práce z hlediska originality, vědecké hodnoty či vzdělávacích a popularizačních přístupů a aktivit.

Oběma oceněným absolventům oboru geografie gratulujeme!