Setkání didaktiků kartografie

V rámci zářijové Výroční konference ČGS, která se v roce 2024 uskuteční v Ústí nad Labem, proběhne i SETKÁNÍ DIDAKTIKŮ KARTOGRAFIE.

Termín a místo konání akce je úterý 3. 9. 2024 od 13.30 do 17 hodin (prezence na místě od 12.30 hodin) v salónku menzy v budově CPTO v kampusu UJEP, tedy jen několik kroků od místa pořádání většiny konferenčního programu. Pokud se zúčastníte pouze setkání didaktiků kartografie, je účast bezplatná! Pro účastníky setkání bude během jednání zajištěno drobné občerstvení.

Hlavním cílem tohoto setkání je vytvořit prostor pro sdílení poznatků a zkušeností z realizace výuky kartografie a hodnocení klíčových kompetencí studentů. Je zřejmé, že obsah i rozsah kurikula (probírané agendy) kartografie úzce souvisí s profilem absolventa našich studijních programů, proto se v přístupech budeme lišit. Přesto věřím, že řada postřehů a zkušeností může být vzájemně přenositelná a inspirující.

Předpokládaný program setkání:

1. Stručné představení výsledků dlouhodobého výzkumu výuky včetně testování studentů na UJEP – studijní programy spjaté s geografií, učitelstvím geografie a geoinformatikou (mj. statistické analýzy více než 1 300 závěrečných testů studentů a ústního zkoušení včetně identifikace problematických míst v kurikulu).

2. Prostor pro tzv. aktivní účastníky. Oslovení didaktici budou kromě závěrečné společné diskuze všech zúčastněných sdílet své zkušenosti také ve formě krátké prezentace pojetí jejich výuky a testování.

3. Závěrečná společná diskuze o výuce a hodnocení klíčových kompetencí studentů, do níž bude moci aktivně vstoupit kdokoliv z přítomných. Budeme rádi, pokud si pro tuto diskuzi připravíte a vezmete s sebou Vaši reakci na následující diskuzní oblasti:

A) PRIORITY VÝUKY: pořadí 5–10 klíčových oblastí, které podle Vás patří do kurzu, v němž se studenti poprvé setkávají s oborem kartografie (kurzy převážně v 1. či 2. semestru studia), doporučujeme připojit praktické dovednosti, které podle Vás jsou na tyto oblasti vázány;

B) PROBLÉMY STUDENTŮ: která z výše uvedených oblastí činí podle Vašich zkušeností studentům největší či větší problémy (lze si připravit i pořadí obtížnosti pro studenty);

Pro snazší organizaci celé akce vás prosíme o jednoduchou registraci, ideálně do konce května (formulář). Odpovědi na otázky vám nezaberou více než dvě minuty. Pokud jste se nám již hlásili mailem a obdrželi reakci, není třeba tento formulář vyplňovat a s Vaší účastí počítáme, nicméně opakovanou registrací nic nezkazíte.

V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat na emailu jan.d.blaha<at>ujep.cz. Budeme rádi, když informaci o této akci předáte svým kolegům na pracovištích, které by mohla zajímat.

za organizátory setkání Jan D. Bláha