Střídání stráží – nové vedení katedry

Říká se, že změna je život, a platí to nejen v osobních příbězích, ale snad ještě více ve fungování pracovišť. Každé dobré pracoviště stojí a padá s novými nápady a energií a katedra geografie PřF UJEP takovým dobrým pracovištěm být chce. Po osmi letech vedení katedry opouští Pavel Raška a jak sám říká, „bylo to živé období ve skvělém kolektivu, díky němuž se podařilo zajistit všechny stupně vysokoškolského studia, významně posílit propojení pedagogické a vědecké činnosti a navázat mnoho cenných kontaktů s praxí v Česku i zahraničí.“

Z univerzity však neodchází, nově bude působit jako prorektor pro internacionalizaci. „Opustit však nehodlám ani katedru. Mám zde spoustu studentů – někdo je teorií trápit musí :), výzkumné projekty zaměřené na rizikové procesy v krajině a tým lidí, s nimiž se zkrátka nenudíte. Novému vedoucímu přeji, aby měl stejnou oporu z fakulty i katedry, jaká byla dopřána mně,“ doplňuje Pavel Raška.

Pověřeným vedoucím katedry geografie se od 18. března 2023 stal Vladan Hruška. Vladan Hruška vystudoval magisterský i doktorský obor Regionální geografie a regionálního rozvoje na Masarykově univerzitě v Brně. Specializuje se na rurální geografii a rozvoj venkova, a to především z ekonomického pohledu. Jak sám doplňuje, zkoumá zejména charakter současných venkovských ekonomik s důrazem na možnosti lokálních aktérů rozvoje čelit procesům regionálního, národního či globálního charakteru a jejich schopnosti formovat lokální rozvojové trajektorie. V těchto oblastech se podílel a podílí na celé řadě domácích i zahraničních výzkumných projektů. Kromě toho se zapojuje do činnosti zájmových organizací v oblasti rozvoje venkova – především prostřednictvím místních akčních skupin (Zastupuje UJEP v rámci jejího členství v MAS Labské skály) a také Euroregionu Elbe/Labe, kde působí jako ko-předseda pracovní skupiny pro regionální rozvoj.

V rámci vedení katedry geografie se bude chtít jako nový vedoucí především soustředit na zvyšování kvality výuky, posílení některých výzkumných směrů na katedře a intenzivnější propojení katedry s regionem a regionálními aktéry.

Ke změnám dochází také na pozici zástupce vedoucího katedry, doc. Anděla nahrazuje Petr Trahorsch.